Wednesday, June 15, 2011

RUANG DAN PELUANG


Di beri Ruang akan hikmahnya waktu, bermakna di beri Peluang akan nikmatnya masa. Allah telah memperuntukkan waktu, demi hamba-hambaNYA  untuk menginsafi dan muhasabah akan Kembara Hidup. Yang ditempohi oleh hamba-hambaNYA pada masa yang lalu. Barangkali di sana ada khilaf dan kesalahan yang dilakukan oleh hamba-hambaNYA, sama ada dalam keadaan sedar atau tidak sedar.


 Namun kerana Sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim-NYA, kita masih diberi ruang untuk koreksi segenap aturan hidup, melalui Taubat Nasuha padaNYA.  Masa diberi, untuk di manfaatkan. Memanfaatkan Nikmat Nyawa demi memanfaatkan  hidup dan memaknakan perjuangan. Kerana ia pasti di hisab pada setiap inci dan detik. Makanya, buat kita yang sedar dan faham bersegeralah memberikan peluang untuk diri, menjadi Mukmin yang Cemerlang.


Di beri ruang untuk memohon maaf, bermakna diberi peluang untuk memperbetulkan kesilapan. Empunya diri ini, punya kelemahan nyata dalam pertuturan dan dalam menyusun kata, apatah lagi sering gagal mentafsir situasi semasa. Kekadang ingin disampaikan dalam suasana harmoni, namun tanpa sengaja disampaikan pula dalam suasana penuh tegang. Kerap pula hamba ini mencetuskan suasana penuh tegang dan kurang senang. Biarpun niat dihati mahu turut membantu mencari alternatif dan solusi. Mohon maaf atas kelemahan dan khilaf diri. 


Moga-moga di sana masih ada peluang. Peluang dalam kebersamaan, dalam susah dan senang. Bermakna, bukan lagi entiti asing yang sering mencetuskan kontroversi. Sebaliknya, turut menjadi tonggak utama dalam memanfaatkan  hidup dan memaknakan perjuangan. Alhamdulillah, Allah telah memberikan Ilham dan Hikmah buat hambaNYA ini untuk menulis sebagai wasilah merungkaikan yang tersirat dan menjernihkan yang tersurat. Kerana kelebihan yang DIA kurniakan demi menampung kelemahan hambaNYA dalam pertuturan. Begitu Maha Hebat Allah s.w.t, mengajar hamba-hambaNYA memanfaatkan Ruang dan Peluang.Rijal88
6.30 p.m, Rabu, 15 Jun 2011,
UIAM GOMBAK.


Ditulis Oleh : rijal88 // 7:05 PM
Kategori:

1 comments:

Anonymous said...

Ketua Belia MCA Gombak YIP JIUN HANN,
Berkenaan bapa U (YIP KUM FOOK, MCA GOMBAK) bertiga, Empat Isteri dan kaya, itu hal U sendiri,
Mengapa U cuba Menbangkitkan Nama NABI MUHAMMAD S.A.W. bagi menburukkan nama kebaikannya. U cuba ingat memalukan Muslim?
Yip Jiun Hann, U bukan Muslim kami harap jangan menyetul hal Agama Muslim dan kebaikan NABI MUHAMMAD S.A.W.
Kalau tidak kami akan ajar U seperti perkara yang terjadi di U.S.A

Kami Yang Benar,
RAKYAT GOMBAK

MCA Youth chief Gombak YIP JIUN HANN,
Concerned father U (YIP KUM FOOK, Gombak MCA) three, four wives and rich, the case U itself,
Yip Jiun Hann, U are not Muslims we please don’t touch of Muslim’s religion and the good thing Prophet MUHAMMAD S.A.W.
Why U try generate name of PROPHET MUHAMMAD S.A.W. for bad name of benefits. U try to remember the shameful of Muslim?
If not, we'll teach U such things happen in the USA

Our sincerely,
PEOPLE GOMBAK

Followers

 
Powered by Blogger.