Monday, February 14, 2011

HATI INSANHATI YANG GERSANG


Aku berjalan, melihat dan mentafsir gelagat manusiawi…mereka berjalan nan berkelana mencari jawapan kepada TUJUAN. Berpandukan Hati atau Emosi?. Mungkinkah mampu melihat dengan mata hati, tatkala hati sarat dengan beban dosa? Mampukah mentafsir kejadian di saat hati tersedia mati. Pabila diri gagal mengenali hati sendiri.


Ya..


Hati insan telah gersang, kerna sudah lama ditimpa kemarau. Benih Iman sudah tidak tumbuh menjulang. Tidak lagi subur seperti semalam. Ia lesu sayu seperti kesusahan dan keperitan. Ibarat pohon tidak berkumbang. Tiada tarikan, tiada kelebihan. Tidak lagi menghasilkan Bunga seperti yang diinginkan.


Benih Iman tidak lagi menghasilkan Pohon Islam yang menjulang. Bunga dan Buah Akhlaknya amat berkurangan bahkan tidak lagi memberi faedah. Kerana Akar Imannya telah mereput dan mati. Begitulah hati yang telah gersang.“ Dan bandingkan kalimah yang jahat-buruk samalah seperti sebatang pohon yang tidak berguna yang mudah terbongkas akar-akarnya dari muka bumi tidak ada tapak baginya untuktetap hidup.” (Ibrahim: 26)


HATI YANG SUBUR


Namun, pabila hati insan disirami, dengan sinaran Iman dan Taqwa. Maka, ia akan membuahkan Cahaya dari diri Insani sendiri. Menyuburkan Pokok Islam yang diidami. Dan Bunga dan Buah Akhlak Mahmudah yang dinantikan. Begitulah keindahan Iman dan Taqwa. Memberi kebahagiaan seorang Insani. Supaya menyeri dan memeriahkan Taman-taman kediaman, pada Fitrah Insani. Itulah Syurga yang disegerakan sebelum Syurga yang dinantikan.


“ Tidakkah engkau melihat (wahai Muhammad) bagaimana Allah mengemukakan satu perbandingan, iaitu: kalimah yang baik adalah sebagai sebatang pohon yang baik, yang pangkalnya (akar tunjangnya) tetap teguh, dan cabang pucuknya menjulang ke langit.” (Ibrahim: 24)Rijal88

2.45 pm, Sabtu, 12 Februari 2011

Masjid India KUALA LUMPUR.

Ditulis Oleh : rijal88 // 1:53 AM
Kategori:

1 comments:

Anonymous said...

Ketua Belia MCA Gombak YIP JIUN HANN,
Berkenaan bapa U (YIP KUM FOOK, MCA GOMBAK) bertiga, Empat Isteri dan kaya, itu hal U sendiri,
Mengapa U cuba Menbangkitkan Nama NABI MUHAMMAD S.A.W. bagi menburukkan nama kebaikannya. U cuba ingat memalukan Muslim?
Yip Jiun Hann, U bukan Muslim kami harap jangan menyetul hal Agama Muslim dan kebaikan NABI MUHAMMAD S.A.W.
Kalau tidak kami akan ajar U seperti perkara yang terjadi di U.S.A

Kami Yang Benar,
RAKYAT GOMBAK

MCA Youth chief Gombak YIP JIUN HANN,
Concerned father U (YIP KUM FOOK, Gombak MCA) three, four wives and rich, the case U itself,
Yip Jiun Hann, U are not Muslims we please don’t touch of Muslim’s religion and the good thing Prophet MUHAMMAD S.A.W.
Why U try generate name of PROPHET MUHAMMAD S.A.W. for bad name of benefits. U try to remember the shameful of Muslim?
If not, we'll teach U such things happen in the USA

Our sincerely,
PEOPLE GOMBAK

Followers

 
Powered by Blogger.